Daar sta je dan, in je trainingspak. Het is alweer de zoveelste poging om het roer om te gooien en te starten met hardlopen. Zo zijn er plenty voorbeelden waar mensen een poging doen om hun doelen te behalen. Afvallen, gezonder worden, met hun bedrijf meer winst behalen. Maar wat maakt nu het grote verschil tussen mensen die hun doelen behalen en mensen die dat niet lukt?

De gouden cirkel

Ik denk dat je het wel kent, de Golden Circle van Simon Sinek. Zo niet, check deze video even (zeker de moeite waard).

Volgens het Golden Circle principe is het ‘waarom’ het belangrijkst, daarna de ‘hoe’ en tot slot de ‘wat’. Mijn ervaring is dat veel mensen niet zo goed weten ‘waarom’ ze doen wat ze doen. Wat mensen vaak wel weten is ‘wat’ ze willen en ‘wat’ ze doen. Hardlopen doe je bijvoorbeeld meestal om gezonder te worden. Maar dat is nog steeds niet je waarom. Het blijft ‘wat’ je wilt, namelijk gezonder worden. De echte reden (het ‘waarom’) achter ‘gezonder willen worden’ is vaak wat abstracter. De ‘waarom’ is meestal onbewust, voor veel mensen is dat prima. Als we er van uitgaan dat een onbewuste ‘waarom’ voor nu prima is, dan is daarna de ‘hoe’ het belangrijkste. In de afgelopen maanden is de verschuiving van de ‘wat’ naar de ‘hoe’ voor mij de switch geweest in mentaliteit wat ervoor heeft gezorgd dat ik nu al meer dan vier maanden trouw hardloop. Ik heb ervaren dat deze overwinning door trouw elke week driemaal hard te lopen, zonder een helder doel, mij op mijn werk ook betrouwbaarder maakt. Je komt in een totaal andere mindset. Eén die veel relaxter is en één waar je uiteindelijk veel meer mee bereikt. Een goed systeem geeft rust, een goed doel wekt eigenlijk altijd spanning op.

TheGoldenCircle, systeem

‘Hoe’ je dingen doet, is jouw systeem

Kortom. Systeem (hoe) is belangrijker dan het doel (wat). Wanneer ik voorheen ging hardlopen was het zo dat ik hoge eisen stelde aan mezelf, ik moest kapot zijn, het gevoel hebben dat ik echt wat had gedaan. Bijvoorbeeld: minimaal vijf kilometer hebben hardgelopen. Maar keer op keer faalde ik en werd de angst om te gaan hardlopen groter. Vooral omdat de zin om te hardlopen gewoon weg was. Toen ik vier maanden geleden begon met hardlopen had ik besloten dat ik niet meer toe zou geven aan deze vorm van doelen stellen. Het belangrijkste was dat ik zou gaan. Gewoon gaan. Zo ben ik begonnen om de drie dagen per week hard te lopen. In mijn geval de maandag, woensdag en vrijdag. Lukt het mij niet die dag, om wat voor reden dan ook, dan ga ik de volgende ochtend.

Je wordt fysiek en mentaal sterker

Doordat ik nu niet meer continue bezig ben met het behalen van doelen en gewoon ga, merk ik dat ik fysiek en mentaal fitter word. Ik zeg ook steeds tegen mezelf, “ik moet gewoon gaan.” Thats it. Nothing more, nothing less. Dat is mijn systeem. Het mooie aan een systeem is dat het je rust en stabiliteit biedt, vooral in tijden waarin het druk is. Je komt in een soort flow. Met de tijd kun je je systeem aanpassen, een systeem hoeft niet voor eeuwig te zijn. Als ik denk dat een ander systeem beter gaat werken, dan stap ik over. Blijkt dat dat systeem niet zo goed werkt, kan ik gewoon weer terugvallen op mijn oude systeem.

Wat kan ik hiermee binnen het bedrijfsleven?

Het is eenvoudig om je als bedrijf te richten op het binnenhalen van klussen. En daarmee zoveel mogelijk geld te willen verdienen. Het is zo simpel om werknemers aan te spreken (vallen) op ‘wat’ zij doen, of jezelf, in plaats van ‘hoe’ het wordt gedaan. Natuurlijk is wat je doet uiteindelijk belangrijk, maar vertrouwen op hoe je het doet, gaat je op langer termijn een enorme bak rust geven. Dat zorgt ervoor dat je werknemers de ruimte kunnen nemen om hun ‘wat’ aan te blijven scherpen, terwijl ze de ‘hoe’ eigen worden. Vertrouw je je ‘hoe’ niet? Dan is het misschien tijd om je systeem aan te passen. Misschien moeten er wel mensen uit je bedrijf? Moet je anders omgaan met mensen? Of is het tijd om je complete bedrijfsstructuur om te gooien?

Hoe weet je of je systeem niet meer werkt?

Dat is iets wat je voor jezelf zult moeten bepalen. Neem een dag vrij. Ga een dag weg met al je werknemers en leg het systeem (de ‘hoe’) van jouw bedrijf eens goed uit. Kijk of zij er ook achter staan en überhaupt begrijpen hoe het bedrijf eigenlijk werkt. Ben je zelfstandige (ZZP’er)? Praat met mensen over ‘hoe’ je dingen doet binnen je bedrijf. Kijk of ze begrijpen wat je doet en of je er zelf eigenlijk nog wel enthousiast van wordt. Is het tijd om het roer om te gooien? Doe dat dan vooral rustig aan. Stapje voor stapje. Gaat het echt radicaal verkeerd op dit moment? Dan is het misschien tijd om een nieuw bedrijf te starten, met een totaal andere hoe. Of misschien wel verder gaan onder dezelfde naam, maar je ‘hoe’ gewoon totaal anders aanpakken. Neem de tijd, heb vertrouwen in je systeem en pak het stapje voor stapje aan.

Mijn ervaring is dat het werkt. De ‘hoe’ is zoveel krachtiger dan de ‘wat’. Het systeem is zoveel sterker dan je doelen. Uiteindelijk zullen je doelen je wel voldoening geven, maar je systeem/methode/aanpak/manier/hoe gaat op langere termijn tot grote dingen leiden. Mijn advies: begin klein. Door bijvoorbeeld zelf hard te gaan lopen. En breidt het langzaamaan uit naar je bedrijf.

Wat zijn jouw ervaringen? Of is dit compleet nieuw voor jou?

Bedankt voor alle hulp:

Léonie van centsation
Rory van 40envoorheteerstmoeder.nl
Linda van droombaan.net
en Jelle van lijstjes.info

Over Mij

Over Nathan Jansen

“waarom combineer je ‘het gaat om het hart’ niet met het helpen van mensen met hun onderneming?” Waarom had ik daar niet aan gedacht! Geniaal!

Hoi, ik ben Nathan Jansen. En ik ben op zoek naar de beste manier om te ondernemen vanuit je hart. Tijdens mijn zoektocht deel ik zoveel mogelijk praktische informatie.
Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van Hart en Ondernemen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *