“Zijn visie is dat leiders niet alleen leiding moeten geven, maar ook zichtbaar moeten maken dat zij leiding geven.”
– Richard Stengel, Nelson Mandela 15 lessen (P. 50)

Zo heel af en toe kom je iemand tegen waar je zo van onder de indruk bent dat je even niet weet wat je moet zeggen of doen. Dit kan alleen al zijn door de manier waarop ze lopen of kijken. Ik geloof dat Nelson Mandela zo’n man was. Jammer genoeg heb ik hem nooit ontmoet in het echt, nou ja, behalve dan een standbeeld van hem in Londen. Maar ik denk als ik hem tegen was gekomen, dat ik diep onder de indruk was geweest. Alleen al het kijken naar zijn standbeeld en foto’s van hem zijn indrukwekkend.

Leiding nemen in het bedrijfsleven is cruciaal, of je nu zelfstandige bent, met of zonder personeel. Wanneer mensen aan je zien dat je weet waar je mee bezig bent, zullen ze eerder bij jou aankloppen dan bij de concurrent. Lees verder om te leren hoe Nelson Mandela dat deed en jij dat kunt toepassen in het dagelijks leven. Omdat deze les erg groot was heb ik hem opgedeeld in 2 delen, lees verder voor deel 1;

Laat zien dat je leiding geeft

“Dat was het mooie van Nelson. Gewoon de manier waarop hij liep. Zijn houding. Het was stimulerend voor de andere gevangenen. Het was inspirerend voor mij.”
– “Eddie Daniels”, Richard Stengel, Nelson Mandela 15 lessen (P. 51)

In de afgelopen jaren heb ik heel wat leiding gegeven aan verschillende groepen. Tussendoor tijdens evaluatiegesprekken en tijdens individuele gesprekken was de belangrijkste feedback wat ik altijd terug kreeg “laat zien dat je de leider bent”. Ik ben 1 meter 93 en  val op die manier wel op. Maar wat is dan echt laten zien dat jij degene bent die leiding geeft? Het is zoveel meer dan er goed uitzien, of opvallen. Het is een houding een glimlach, dominantie en kracht. Nelson Mandela liep altijd rechtop, hij liep ‘fier’, zoals ze dat noemen. Wanneer Nelson langs kwam lopen twijfelde je niet, er kwam een leider aan. Rechte blik, geen twijfel, stevige handruk, hij nam de leiding. Laat zien dat je leiding neemt!

Neem leiding in je relaties

“Hij geloofde zelfs dat je in persoonlijke relaties de leiding moest nemen. Als er iets is wat je niet als plezierig ervaart, of als je denkt dat je niet redelijk of eerlijk wordt behandeld, dan moet je dat zeggen. Dat is ook leiderschap.”
– Richard Stengel, Nelson Mandela 15 lessen (P. 50)

Soms is de leiding nemen in relaties een enorm risico. Wat als je die partner of klant verliest omdat jij zo nodig aan moest geven wat je niet plezierig vond. Het is daarom ook zaak dat wanneer je iemand aanspreekt op iets wat je niet als plezierig ervaart, dat je dat zo tactisch mogelijk doet. Dat betekent niet dat omdat je het zo tactisch mogelijk wilt zeggen, het maar voor je uit moet blijven schuiven. Persoonlijk heb ik de enorme kracht gezien van iemand aanspreken wanneer je iets als niet plezierig ervaart en het omgekeerde net zo goed. Mijn ervaring is dat wanneer je mensen niet aanspreekt, op iets wat je als onplezierig ervaart, dat het uiteindelijk alleen maar erger wordt.

Een ander voorbeeld van leiding nemen in je relaties is dat Nelson Mandela altijd de eerste was die zijn hand uitstak om zich voor te stellen. Toen hij bij Koningin Elizabeth II (uit Engeland) op bezoek was, was het net of zij, zijn gast was. Geef het goede voorbeeld, laat zien dat je geïnteresseerd bent en laten mensen zich thuis voelen waar je ook bent.

Accepteer geen voorkeursbehandeling

“Het betekende ook dat hij geen speciale voorkeursbehandeling accepteerde en dezelfde taken verrichtte als de overige gevangenen,… …Er is niets waar een leider te goed voor is.”
– Richard Stengel, Nelson Mandela 15 lessen (P. 50 – 51)

Ik geloof dat het niet accepteren van een ‘speciale voorkeursbehandeling’ jouw positie als ondernemer kan verbeteren. Of je nu werknemers hebt of niet, je netwerk is uiteindelijk een van de belangrijkste elementen van je succes. Hoe je het ook went of keert collega, werknemers, familie en vrienden zijn allemaal deel van je netwerk. Als er een ding is waar mensen uit je netwerk respect voor zullen hebben is als je laat zien dat je nergens te goed voor bent. Natuurlijk betekent dit niet dat je van alles altijd maar gaat doen voor mensen om je heen. Het betekent simpelweg dat als jij klaar bent met je werk en je werknemer staat af te wassen, dat je hem eventjes helpt. Volgens mij brengt je dit dichterbij de mensen om je heen. Het respect vanuit je netwerk zal je uiteindelijk een voorsprong geven op je concurrenten. Want wat is sterker dan mond-tot-mond reclame?

Uiteindelijk is dit een voorbeeld van het voortouw nemen. Doordat jij als voorbeeld nergens te min voor bent zullen mensen om je heen eerder geneigd zijn te volgen.

Tot slot

Zo alles bij elkaar zijn het heel wat lessen in een les. Misschien heb jij ook voorbeelden waarin jij het voortouw nam? Ik ben benieuwd aan welke jij het meeste hebt gehad?

Volgende week zal ik deel 2 van deze les delen.

Over Mij

Over Nathan Jansen

“waarom combineer je ‘het gaat om het hart’ niet met het helpen van mensen met hun onderneming?” Waarom had ik daar niet aan gedacht! Geniaal!

Hoi, ik ben Nathan Jansen. En ik ben op zoek naar de beste manier om te ondernemen vanuit je hart. Tijdens mijn zoektocht deel ik zoveel mogelijk praktische informatie.
Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van Hart en Ondernemen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

One thought on “Het voortouw nemen – Les 3 van Nelson Mandela deel 1

  1. Wat een goede vergelijkingen! Ik vind het mooi hoe je de vertaling maakt naar het ondernemerschap. Eigenlijk denk ik dat deze tips niet enkel gelden voor ondernemers maar ook belangrijk zijn op andere (alle?) momenten. Bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek! Of date.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *