“Als je het voortouw neemt, kun je niet toestaan dat je medestanders te ver achterblijven.”
– Richard Stengel, Nelson Mandela 15 lessen (P. 58)

In deel 1 van Het voortouw nemen, hebben we het gehad over laten zien dat je leiding neemt. In dit deel gaat het over het nemen van beslissingen en het dragen van consequenties. Want leiding nemen gaat niet alleen over uiterlijk vertoon, maar uiteindelijk ook over het doorhakken van knopen.

Neem je collega’s en medestanders mee

Het is eenvoudig om het voortouw te nemen en allerlei plannen te maken. Deze vervolgens uit te voeren. Om er daarna achter te komen dat iedereen uit je omgeving tegenstribbelt. Dat is wel het voortouw nemen, maar vergeten om je medestanders mee te nemen. Het is zaak om nog één stap te zetten tussen het bedenken en uitschrijven van je ideeën en het daadwerkelijk uitvoeren van. Dit wil niet zeggen dat iedereen het dan meteen met je eens is, maar je voorkomt daarmee wel dat mensen zich buitengesloten voelen. Mensen willen in ieder geval het gevoel hebben dat ze nog iets te zeggen hebben gehad over de acties die jij gaat ondernemen. Laat dus nooit toe dat je medestanders en collega’s te ver achterblijven.

Het voortouw nemen is onafhankelijk actie ondernemen

“Voor een leider is het soms absoluut een vereiste dat hij zonder enig overleg een onafhankelijke actie onderneemt…”
– Richard Stengel, Nelson Mandela 15 lessen (P. 59)

“In sommige gevallen is het noodzakelijk dat ik een beslissing neem en je daarmee confronteer, en de enige vraag die jij je dan moet stellen is of datgene wat ik heb gedaan in het belang van de beweging is. Ik zie dat als ik de beslissing met mijn collega’s had besproken.. …zij het voorstel afgewezen zouden hebben.”
– Richard Stengel, Nelson Mandela 15 lessen (P. 59 – 60)

Waar ik net uitlegde dat het cruciaal is om voordat je actie onderneemt je collega’s mee te nemen. Is het in sommige gevallen cruciaal om onafhankelijk actie te ondernemen. Had Nelson Mandela in de geval geen actie ondernomen. Dan was nooit het overleg met de regering gestart en was Nelson waarschijnlijk nooit vrij gekomen uit de gevangenis. Zo zullen er tijden zijn in jouw onderneming dat je een ‘niet zo populaire’ actie moet ondernemen. Daarin kan het verstandig zijn om onafhankelijk actie te ondernemen. Vergeet vervolgens niet om je collega’s en medestanders mee te nemen en hun zich de vraag laten stellen of ze het eens zijn met de beweging of niet. En als ze dat niet zijn, laat ze dan ook los. Het zou je onderneming enkel tegenhouden.

Draag de consequenties

“Hij had gemakkelijk kunnen stellen dat hij onschuldig was, maar volgens hem zou hij daarmee geen leiderschap hebben getoond.”
– Richard Stengel, Nelson Mandela 15 lessen (P. 52)

Soms gaat het ondernemen van actie fout. Zo had Mandela besloten voor een gewapende aanval op de regering en kun jij ervoor kiezen om je volledig te storten op bijvoorbeeld het bouwen van websites. Soms pakt dat verkeerd uit. Zo had Nelson kunnen beslissen om te stellen dat hij onschuldig was. Laat leiderschap zien. Ook op momenten dat het fout gaat. Draag de consequenties van de fouten die je maakt. Dat maakt dat je doorkan. Dat je kracht uit blijft stralen en dat je in de toekomst opnieuw fouten kan maken. Hoe meer je je fouten probeert te verbergen hoe kleiner je wereld wordt. Dat is niet ondernemen met je hart, want dan moet je constant uitkijken of anderen er niet alsnog achterkomen wat je hebt gedaan. Alle capaciteit gaat dan naar je hoofd, naar je denken. Niet naar je hart, waar je wilt zitten als ondernemer, want dat geeft energie!

Wijzig zo af en toe je standpunt

“Als hij ziet dat iets onontkoombaar is, wijzigt hij zijn standpunt. Maar hij gaat daarbij niet over één nacht ijs. Hij wil graag alle gevolgen overzien van het eventueel wijzigen van zijn standpunt.”
– Richard Stengel, Nelson Mandela 15 lessen (P. 60)

Het voortouw nemen is zo af en toe je standpunt wijzigen. Als blijkt dat een ‘vredige strijd’ niet helpt dan ga je over op gewapende strijd. Als je merkt dat de verkoop van websites achteruit gaat. Kies dan een andere strategie. Het is eenvoudig om vast te houden aan eerdere standpunten. Het is kracht om zo nu en dan van gedachte te veranderen. Gelukkig hoeft dat allemaal niet over één nacht ijs. Je mag hier best goed over nadenken, overzie alle gevolgen en kies dan bewust. Uiteindelijk zal dit ervoor zorgen dat je niet vast komt te zitten in één manier, maar dat je steeds nieuwe manieren blijft ontdekken. Zodat je weerbaarder en sterker wordt. Het is eigenlijk zoals de mens zich door de eeuwen heen steeds aangepast heeft om te overleven. Waarom zouden we dat dan niet doen in ons dagelijks leven?

Over Mij

Over Nathan Jansen

“waarom combineer je ‘het gaat om het hart’ niet met het helpen van mensen met hun onderneming?” Waarom had ik daar niet aan gedacht! Geniaal!

Hoi, ik ben Nathan Jansen. En ik ben op zoek naar de beste manier om te ondernemen vanuit je hart. Tijdens mijn zoektocht deel ik zoveel mogelijk praktische informatie.
Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van Hart en Ondernemen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

2 thoughts on “Het voortouw nemen – Les 3 van Nelson Mandela deel 2

  1. Mijn favoriete stuk: ‘Hoe meer je je fouten probeert te verbergen hoe kleiner je wereld wordt. Dat is niet ondernemen met je hart, want dan moet je constant uitkijken of anderen er niet alsnog achterkomen wat je hebt gedaan. Alle capaciteit gaat dan naar je hoofd, naar je denken. Niet naar je hart, waar je wilt zitten als ondernemer, want dat geeft energie! ‘

  2. Weer een mooie en wijze les. Wijzig af en toe je standpunt. Ook een hele belangrijke voor mij persoonlijk. Waar ik mij vroeger bleef vastbijten (ja, als een pitbull) in wat ik vond dat de enige waarheid was. Probeer ik nu veel meer de dingen van alle kanten te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *