“Beheersing is de maatstaaf voor een leider, inderdaad, de maatstaaf voor alle mensen. Kalmte, zegt hij altijd, is dat wat mensen in een gespannen situatie zoeken, of het nu politiek of persoonlijk is. Ze willen graag zien dat je niet van slag raakt, dat je alle factoren in overweging neemt en dat je antwoord weloverwogen is.”
– Richard Stengel, Nelson Mandela 15 lessen (P. 38)

Als ondernemer heb ik regelmatig klanten aan de lijn die moord en brand schreeuwen als iets niet werkt zoals het zou moeten werken. Daar zou ik op verschillende manieren op kunnen reageren. Één daarvan is meegaan in de emotie van de klant. Wat je snel genoeg leert is dat je rustig moet blijven. Het is daarin zaak om vooral objectief te blijven. Anders gaat de persoon aan de andere kant van de lijn echt niet beter reageren. Waarom doen we dat dan niet ook met andere dingen in het leven? Een project van jezelf wat even niet lekker loopt. Een opdracht die niet binnen is gekomen. Dat kan stress opleveren. Het lijkt allemaal een heel stuk moeilijker te worden als het om jezelf gaat. Lees hieronder hoe Nelson Mandela daar mee om is gegaan.

Zoek jouw ‘zen-toestand’

“…in een crisissituatie…, was hij altijd intens kalm en beheerst, alsof hij in een zen-toestand verkeerde, die de activiteiten om hem heen vertraagde.”
– Richard Stengel, Nelson Mandela 15 lessen (P. 45)

Het is zoveel gemakkelijker om mee te gaan in de emotie van het moment. Voor de een zal het eenvoudiger zijn dan voor de ander. Maar zoals Nelson Mandela rustig bleef, is het belangrijk om een stap terug te nemen en je even compleet af te sluiten. Luister objectief naar wat er gebeurd en neem pas een beslissing wanneer jij er klaar voor bent. Een zen-toestand klinkt wat vaag, maar is eigenlijk niks meer dan je af te sluiten en even te luisteren naar je eigen innerlijke dialoog.

Is kalmte en saai?

“Hij gelooft dat mensen in ruil voor betrouwbaarheid en inhoud een beetje saaiheid voor lief nemen.”
– Richard Stengel, Nelson Mandela 15 lessen (P. 47)

Maar ik moet toch snel en adequaat reageren op situaties? Dat is waar. Toch denk ik dat door, wat Nelson hier zegt, betrouwbaar te zijn en inhoud te bieden mensen eerder geneigd zijn om bij jou te komen. Voorbeelden zijn er genoeg van hoogdravers, met grote verhalen die uiteindelijk compleet de afgrond in storten omdat ze graag ‘populair’ of ‘snel’ willen reageren. Neem de tijd, er is meer tijd dan je denk, Nelson Mandela was daar het beste voorbeeld van. Waar oorlog dichtbij was, heeft hij door zijn rustige en doortastende optreden, de Zuid-Afrikanen dichter bij elkaar gebracht dan ooit.

Als hij dat kon, als mens, waarom zou jij dat dan niet kunnen? Het is misschien niet altijd even leuk en soms best saai. Maar maak het verschil. Wees de ondernemer die een stabiele klantenkring heeft. Wees die persoon waar mensen op kunnen bouwen en je zult het verschil maken!

Temperament is geen excuus, wees beheerst

“Wij denken aan temperament als iets wat aangeboren is… Als jongeman.. …werd hij gemakkelijk boos. De man die uit de gevangenis kwam was het tegenovergestelde en het was bijna onmogelijk om hem van zijn stuk te brengen.”
– Richard Stengel, Nelson Mandela 15 lessen (P. 48)

Nelson Mandela was niet altijd de rustige lieve man die we op afbeeldingen zien. Hij heeft geleerd om de tijd te nemen en beheerst te blijven. Ben jij nu zo’n baas of ondernemer die vol temperament zit en van het ene idee naar het andere springt? Mooi, ik ook! Laten we er samen aan werken om die stabiele factor te worden wat mensen zoeken. “Ze willen graag zien dat je niet van slag raakt, dat je alle factoren in overweging neemt en dat je antwoord weloverwogen is.”

Tot slot

Ben jij het hier mee eens, of heb je juist heel andere ervaringen?

Over Mij

Over Nathan Jansen

“waarom combineer je ‘het gaat om het hart’ niet met het helpen van mensen met hun onderneming?” Waarom had ik daar niet aan gedacht! Geniaal!

Hoi, ik ben Nathan Jansen. En ik ben op zoek naar de beste manier om te ondernemen vanuit je hart. Tijdens mijn zoektocht deel ik zoveel mogelijk praktische informatie.
Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van Hart en Ondernemen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

4 thoughts on “Wees beheerst – Les 2 van Nelson Mandela

  1. Freerk says:

    Wederom een mooi inzicht! Ik denk altijd dat ik de touwtjes wel in handen heb maar dit inzicht heeft me aan het denken gezet. Eigenlijk reageer ik best wel emotioneel op situaties, in de zin dat ik snel beslissingen wil nemen omdat ik anders bang ben dat het te laat is. Thanks Nathan 😀

  2. Duidelijke verhaal Nathan. Je slaat de spijker op zijn kop. De maatschappij veranderd en daardoor ook het gedrag en acties die mensen ondernemen. Als we een probleem zien willen we die zo snel mogelijk oplossen terwijl de situatie er soms niet naar is.

    • Nathan Jansen says:

      Hej Christiaan. Het is alweer een tijdje geleden. Maar bedankt voor je reactie! Hoe doe jij dat zelf? Onderneem jij ook gelijk actie, of wacht je even af? Wat is jouw strategie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *