“Doe alsof je moedig bent en je wordt niet alleen moedig, je bent moedig”
– Nelson Mandela 15 levenslessen – Richard Stengel

Misschien dat je het je nog wel kunt herinneren, het moment dat je bij de KVK zat om je bedrijf in te schrijven? Sommigen doen dat zonder een zweetdruppel te laten, voor anderen is het spannend. Of de eerste keer dat je onderhandelde over een prijs? Misschien wel de eerste keer dat je iemand aannam voor je bedrijf? Of die keer dat alles mis ging en je niet meer wist hoe je het moest hebben? Lees verder wat het betekent om moedig te zijn in dit soort situaties.

Voor mij is de breedste betekenis van ondernemen ‘dingen doen’. Dat Nelson Mandela ‘dingen’ heeft gedaan is zeker. Het is hem gelukt om in Zuid-Afrika de apartheid af te schaffen. In het boek de 15 levenslessen van Nelson Mandela wordt ingezoomd op zijn leven. Een van die levenslessen is “Moed is niet hetzelfde als niet bang zijn.” Daarmee sloeg Nelson Mandela voor mij de spijker op zijn kop als het gaat om ondernemen met je hart. Zijn hart was in veel gevallen ‘angst’, wat hij liet zien was moed.

1. Erken je angsten.

“Er moest een front worden gevormd. Soms is het alleen maar het opwerken van een heldhaftig front waardoor je echte moed kunt ontdekken. Soms is het front je moed.”
– Nelson Mandela

Het moment dat hij de keuze maakte om een heldhaftig front op te werpen, was toen hij voor het eerst vast werd gezet op Robbeneiland. De plek waar hij 18 jaar doorbracht. Er zullen momenten zijn dat wij als ondernemers een front op moeten gooien, hoe bang we ook zijn. Vaak is het lastig om deze angst toe te geven. Maar ik denk dat juist door het erkennen van je angsten dat je sterker en echter wordt. Echter voor je omgeving (werknemers, familie, vrienden).

2. Geef niet toe aan je angsten.

“Dat hij dag in dag uit de verleiding weerstond om aan angst en bezorgdheid toe te geven.”
– Richard Stengel

Het erkennen van angsten kan je sterker maken. Als je je niet laat leiden door de angsten maak je het verschil. Veel mensen zijn sterk op het moment dat ze zeker zijn. Vooral in omstandigheden waar het even spannend wordt is het goed om een ‘front’ op te gooien. Wanneer je in onderhandeling bent met een groot bedrijf, en je vindt het best spannend, dan is het goed om die ‘angst’ niet te laten zien. Straal zekerheid en integriteit uit. Ga stevig in je schoenen staan. Lichaamshouding is daarbij ‘key’.

3. Moed is niet hetzelfde als niet bang zijn.

“Moed is niet hetzelfde als niet bang zijn, leerde hij mij. Het is leren om ermee om te gaan”
– Richard Stengel

Door je niet te laten leiden door je angsten laat je moed zien. Deze moed werkt inspirerend en zal jou als ondernemer veel voordelen brengen. Je ‘front’ is de moed die mensen zien. Mensen zullen zich bij je aansluiten en je volgen. Dat is precies wat je nodig hebt als ondernemer. Dat wekt vertrouwen bij klanten en werknemers, familie en vrienden. Door je angsten wel uit te spreken naar mensen die dichtbij staan zien ze in dat je niet perfect bent. Wat je een stuk geloofwaardigheid geeft. Door je niet te laten leiden door angst laat je zien dat je moedig bent. Dat je in staat bent om gedaan te krijgen wat er moet gebeuren.

Ik ben erg benieuwd wat jouw inzichten zijn! Herken je dit bij jezelf of absoluut niet? En hoe ga jij om met dit soort ‘angsten’ in het dagelijks leven?

Over Mij

Over Nathan Jansen

“waarom combineer je ‘het gaat om het hart’ niet met het helpen van mensen met hun onderneming?” Waarom had ik daar niet aan gedacht! Geniaal!

Hoi, ik ben Nathan Jansen. En ik ben op zoek naar de beste manier om te ondernemen vanuit je hart. Tijdens mijn zoektocht deel ik zoveel mogelijk praktische informatie.
Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van Hart en Ondernemen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

2 thoughts on “Moed is niet hetzelfde als niet bang zijn – Les 1 van Nelson Mandela

 1. Teknologo says:

  Hi, Nathan,

  Proficiat met je initiatief. Je gaat ongeveer helemaal de andere kant uit dan de gangbare maatschappelijke stroming op dit moment. Dat is moedig. Ik volg je visie met veel aandacht.

  Tot spoedig!

  • admin says:

   Bedankt Teknologo. Het is fijn om te lezen dat je mijn visie aanmoedigt! Ik ben ook benieuwd wat jouw visie is op ondernemen met je hart.

   Tot snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *