Precies een week geleden ben ik naar aanleiding van een video op ‘theartofmanliness.com‘ (dit is de video) begonnen met koud douchen. In deze post zal ik in het kort mijn ervaring delen en uitleggen wat de grootste voordelen zijn van koud douchen.

Mijn ervaring

Al meer dan een jaar, misschien wel een paar jaar heb ik af en aan overwogen om koude douches te nemen. Maar om eerlijk te zijn was ik nooit overtuigd genoeg om de daadwerkelijke stap te zetten. Ik heb het niet zo met kou en ik zet de douche dan ook het liefst zo heet mogelijk.

De ‘eerste keer’

Vorige week woensdag had ik dan eindelijk de stap gezet om koud te douchen. Ik had besloten om dan ook niet gelijk de kraan op ijskoud te zetten. Maar eerst maar eens te beginnen met een temperatuur waar mijn lichaam niet meteen in shocktoestand zou gaan. Dat beviel mij eigenlijk best goed. Normaal stond de kraan al bij het begin op een gemakkelijke 35 graden. Nu stond hij, denk ik, op zo’n 20 graden. Langzaamaan draaide ik de kraan wat kouder en kouder. Tot hij zo koud stond dat mijn lichaam even flink kippenvel aanmaakte. Hup, hoofd eronder, en (proberen te) genieten.

Nadat ik uit de douche kwam had ik eventjes koud. Maar kort daarna warmde mijn lichaam al snel op.

De dagen daarna

De volgende ochtend ben ik gewoon gelijk weer onder de douche gestapt. En deze keer direct wat kouder. Hoofd onder de kraan, even doorbijten en dan word het al snel zelfs een beetje fijn.

Het meest verrassende was dat ik de dag daarna veel scherper was dan normaal. Dat heeft mij absoluut aangezet om de hele week door te zetten. En mogelijk nog heel lang daarna! De dagen daarna heb ik de kraan steeds wat kouder gedraaid. Tot ik hem gister echt op ijs-en-ijskoud had staan. Dan schrikt je lichaam wel eventjes hoor! Mijn hart ging tekeer als een gek en ik moest echt even goed in en uit ademen. Want, ja, ons water kan goed koud worden.

Maar ik heb het volgehouden! En ik geniet er nu zelfs van. Ik merk dat ik overdag veel scherper ben en mogelijk zelfs positiever denk.

De 6 redenen waarom koud douchen jou helpt om beter te ondernemen

Koud douchen is niet alleen ‘stoer’ of helpt je om scherper te zijn door de kou. Het is eigenlijk ontzettend gezond. En als er een ding is, wat ik wil als ondernemer, dan is dat gezond zijn. Want ziek zijn kost enkel tijd en tijd is geld 😉

Dit zijn de 6 gezondheidsredenen:

1. Het zorgt ervoor dat je bloed beter kan circuleren. Goede circulatie van je bloed is in het algemeen goed voor je hart. Ook zorgt goede circulatie van het bloed ervoor dat je sneller herstelt van lichamelijk werk, bijvoorbeeld sporten. Een goede manier om de bloedcirculatie te verbeteren is door de kraan afwisselend warm en koud te maken. Koud water zorgt ervoor dat het bloed naar al je organen gaat. Bloed houdt je organen warm. Warm water draait dat proces om door het bloed weer naar de oppervlakte van je huid te brengen. Zet vervolgens de kraan weer koud. Je lichaam warmt zichzelf sowieso weer op als je uit de douche stapt. Wat je bloed mooi door je lichaam laat circuleren.

Wat betekent dat je minder snel een hartaanval zult krijgen van al het harde werk wat je doet!

2. Maakt depressie lichter. Onderzoek bij de afdeling Radation Oncology van Virginia Commonwealth University School of Medicine laat zien dat kort koud douchen de zogeheten “Blue Spot” stimuleert van het brein. Dat is het brein zijn primaire bron van anti-depressie. Een stofje wat ervoor zorgt dat je minder snel depressief wordt.

Vooral in de zware momenten waar de druk hoog is, is het dus verstandig om even snel een koude douche te nemen.

3. Houdt je huid en haar gezond. Heet water droogt je huid en haar uit. Ook zorgt koud water ervoor dat je haar meer glanst en je gezicht er gezonder uitziet. Dat komt doordat koud water je nagelriemen en poriën sluit.

Als ondernemer ben je een voorbeeld. Hoe gezonder jij eruit ziet, hoe eerder je waarschijnlijk klanten binnen zult halen.

4. Maakt je immuunsysteem sterker. Uit een onderzoek in 1993 door Thrombosis Research Institute in Engeland, bleek dat mensen die dagelijks koud douchen meer witte bloedcellen aanmaken, in vergelijking met mensen die dat niet deden. Onderzoekers denken dat dat komt doordat het lichaam zichzelf op moet warmen na de koude douche. De opwarming van het lichaam spreekt het immuunsysteem aan, wat ervoor zorgt dat er meer witte bloedcellen aan worden gemaakt.

Minder kwaaltjes, minder ziek zien, welke ondernemer wil dat niet?

5. Verhoogt je energie en welzijn. Iedere keer dat ik uit een koude douche kom voel ik me opgewekt en vol energie. Soms had ik als ik uit een warme douche kwam dat ik zelfs vermoeider was dan daarvoor. Je hart begint te pompen; en de stroom bloed door je lichaam zorgt ervoor dat je de loomheid van het slapen kwijt bent. Voor mij duurt de extra energie een aantal uur. Natuurlijk afhankelijk van hoe goed ik heb geslapen en wat ik op de dag zelf doe. Maar het resultaat is best wonderlijk. En hoewel het niet bewezen is, zweren sommige mensen erbij dat koud douchen een enorme stressverlager is.

Stressverlaging en meer energie. Welke ondernemer wil dat nou niet? Soms is het niet je geest, maar je lichaam die verfrissing nodig heeft. Ik denk dat koud douchen daar enorm bij helpt.

6. Het bespaart je tijd en geld. Koud douchen is goedkoper, minder gebruik van gas. Daarnaast bespaart het je vaak ook tijd (of je moet héél erg houden van koud douchen). Onder een warme douche blijf je meestal langer staan dan onder een ijskoude douche. Ik sta rustig 15 minuten onder een warme douche. De koude douche verlaat ik vaak na 5 minuten weer. Daarnaast, hoef je minder schoon te maken als je koud doucht. Een koude douche genereert minder stoom, daardoor zal er minder snel vocht komen op allerlei plekken en daarmee schimmel.

Overtuigd?

Zet je eerste stappen om koud te douchen

Voor mij staat voorop dat systeem belangrijker is dan doel. Wat in dit geval betekent dat het cruciaal is om na te denken over bijvoorbeeld wanneer je begint met koud douchen. Voor mij was de stap om koud te douchen in de hete dagen veel kleiner dan op koude dagen. Maar tegen de tijd dat de koude dagen komen, weet ik bijna niet anders meer dan het nemen van koud douchen. En, wie weet, draai ik de kraan dan wel weer iets warmer.

Er zijn gevallen waarin het beter is om niet koud te douchen:

 • Hartafwijking. Mijn gezonde hart gaat flink op hol wanneer ik de douche koud zet, kun je nagaan wat er gebeurt met iemand met een hartafwijking of sowieso een zwak hart.
 • Hoge bloeddruk. Het samentrekken van je aderen tijdens het nemen van een koude douche kan ervoor zorgen dat je een beroerte krijgt.
 • Oververhit of grieperig. Je bloedvaten moeten verwijden om warmte los te kunnen laten. Koud water zorgt ervoor dat je bloedvaten samentrekken.

Ok, als je gezond om een nog gezondere ondernemer te worden dan kun je de volgende stappen volgen:

 1. Begin met een (redelijk) warme douche
 2. Zeep je haar en je lichaam in
 3. Zodra je klaar bent om de boel af te spoelen, draai dan geleidelijk de douche kouder, tot zover je het nog maar net kunt verdragen.
 4. Sta je al een minuutje onder de koude douche? Kan je lichaam het al wat gemakkelijker aan? Zet de douche dan nog kouder.
 5. Herhaal nummer 4 tot je klaar bent met douchen.

Voor meer informatie over koud douchen en de geschiedenis, zie dit artikel (is in het Engels): http://www.artofmanliness.com/2010/01/18/the-james-bond-shower-a-shot-of-cold-water-for-health-and-vitality/

En deze website: http://www.cold-showers.com/

Over Mij

Over Nathan Jansen

“waarom combineer je ‘het gaat om het hart’ niet met het helpen van mensen met hun onderneming?” Waarom had ik daar niet aan gedacht! Geniaal!

Hoi, ik ben Nathan Jansen. En ik ben op zoek naar de beste manier om te ondernemen vanuit je hart. Tijdens mijn zoektocht deel ik zoveel mogelijk praktische informatie.
Lees verder

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van Hart en Ondernemen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

9 thoughts on “De 6 redenen waarom koud douchen jou helpt om een betere ondernemer te worden

 1. Freerk says:

  Mooi stuk! Ik doe het zelf al een tijdje en merk echt positieve effecten! Nog een paar dingen die mij zijn opgevallen: mijn pijngrens is hoger. Dat kwam na een tijdje. We hebben in de tuin kiezels liggen die behoorlijk pijn deden aan mijn blote voeten, maar onlangs liep ik er overheen (zelfs even gestampt!) en ik voelde bijna niks. Ik heb ergens gelezen dat dit ook door koud douchen komt.

  • Nathan Jansen says:

   Bedankt Freerk! Nu een paar weken verder merk ik voor mezelf voornamelijk dat ik veel positiever denk. En mijn lichaam kan zichzelf veel beter warm houden.

  • Nathan Jansen says:

   Bedankt Evelien 😀 Haha, als ik vragen mag, heb je het ondertussen al een keertje geprobeerd? Of eerder al eens? Mijn ervaring is dat ik er eerst echt enorm tegen opkeek en nu valt het mij alles mee.

 2. Hee wat leuk dat je het een tijdje hebt geprobeerd en je ervaringen beschrijft! Ik heb vooral wisseldouches geprobeerd om wakker te worden (helpt goed!) maar gezonder haar is wel een goede motivatie om mijn douches naar een hoger niveau te tillen 🙂

 3. Nonya says:

  Foute titel voor dit artikel. Een gezond lichaam is belangrijker dan ondernemen. Je kunt ook wel zeggen, wordt een betere koning/koningin door koud te douchen.

  Jij maakt er zelfzuchtige marketing van, terwijl het doel juist is om een gezond lichaam en geest te verkrijgen. Zelfzuchtigheid en marketing zijn beide ongezonde zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *